logo atv vanzari

Cum alegi motorul de barcă

Achiziția unui motor de barcă reprezintă o investiție pe termen lung, așa că atunci când te decizi să oferi ambarcațiunii tale un plus de putere, e bine să iei în considerare mai mulți factori. Fie că ai permis de barcă (certificat internațional de conducător de ambarcațiune de agrement) clasa D, fie clasa C ori ambele, esențial este să alegi un motor pentru barcă în funcție de tipologia ambarcațiunii.

Foarte populare sunt motoarele de barcă de maxim 6 cai, lucru datorat faptului că peste această putere, greutatea crește semnificativ iar manevrarea în acest caz de către un singur individ devine dificilă sau chiar imposibilă. În ceea ce privește motoarele în 2 timpi, acestea au o greutate mai mică chiar și la 8-10 cai putere.

             Tu ce tip de ambarcațiune folosești? Mergi la iaz sau la o apă mai adâncă?

Bărcile clasice au carlinga deschisă pentru a crea mai mult loc pentru pescuit, spațiul pentru șezut fiind mai mic. Bărcile cu cabină sunt utile celor care își petrec noaptea pe apă sau merg la pescuit pentru mai multe zile. Pe piață se găsesc o multitudine de ambarcațiuni, de la pneumatice/gonflabile până la cele construite din aluminiu, putând fi propulasate de vâsle sau de un motor. Față de bărcile pentru apă dulce, cele pentru pescuit în apă sărata sunt mai voluminoase și rezistente. Apa sărata are un efect coroziv, așa că dacă optezi pentru un motor de barcă, alege unul provenind de la un producător cunoscut și de la dealeri autorizați.

Când alegi un model de motor de barcă, este necesar să citești specificațiile produsului deoarece există modele potrivite pentru anumite adâncimi, ceea ce înseamnă că pot să nu facă față în lacurile și iazurile care nu sunt profunde.

Dacă te numeri printre pescarii începători, trebuie să știi că există pe piață bărci utilizabile în orice condiții, potrivite pentru toate tipurile de mediu. Acestea vin prevăzute cu cârlig pentru remorcare și dimensiunile lor variază între 3 și 6 metri lungime.

Cei care vor să înlocuiască vâslele cu o opțiune mai practică au la dispoziție o gamă diversificată de motoare de barcă. De asemenea, chiar dacă pe lac sau iaz îți este ușor să vaslesti, propulsia unui motor se va dovedi extrem de utilă când bate vântul sau în alte locuri.

                  Tipul motorului de barcă: Inboard / Outboard

Motoarele de barcă de tip outboard (detașabile) sunt în 2 timpi sau în 4 timpi. Cele din urmă sunt mai economice deoarece sunt alimentate cu benzină sau diesel, uleiul fiind utilizat doar la ungere spre deosebire de motoarele în 2 timpi care funcționează cu ulei și benzină.

Avantajele motoarelor de barcă outboard:

✓ sunt mai ușoare
✓ pot fi folosite atât în apă sărata cât și în apă dulce
✓ sunt tratate împotriva coroziunii
✓ mentenanță facilă
✓ gama diversificată de modele

Un tip aparte de motor de barcă este cel cu jet, propulsat de o pompă care trage apa de sub barcă și apoi o elimină prin intermediul unei duze de la pupă. Aceste motoare sunt puternice și produc mai puțin zgomot, fără risc de accidentări. Dezavantajul este că sunt destinate apelor adânci deoarece eventualele reziduuri creează riscul afundării.

Lider în domeniu este producătorul de motoare de bărci Evinrude, cu o largă gamă de modele în 2 și 4 timpi. Motoarele outboard Evinrude E-TEC DFI în 2 timpi au puteri până la 300cp.

Dacă căutați un motor de barcă cu un buget accesibil oricărui buzunar, vă puteți orienta și către un model provenind de la Suzuki, care oferă o largă selecție de la 2,5 cp până la 350 cp. Cel mai bine vândut motor de barcă Suzuki este DF350A apreciat datorită faptului că îmbunătățește stabilitatea ambarcațiunii. Printre cele mai noi modele lansate pe piață de Suzuki se numără DF325A care permite mai multă economie de combustibil.

                     Alegerea motorului de barcă în funcție de dimensiunile ambarcațiunii

Pentru bărcile ușoare este suficientă o putere de 2-3,5 cai. Dacă ambarcațiunea va suporta o încărcătură de 100kg, puteți opta pentru un motor cu un cilindru cu putere 4-6 cai.

În cazul unei bărci de pescuit specializate sau cu pânze, construite din aluminiu, puteți monta un motor outboard cu 2 cilindri și putere între 8-20 de cai.

În cazul în care ambarcațiunea ta va transporta un grup de 8 inși, vei avea nevoie de multă putere. Aici intră în scenă motoarele de barcă outboard cu 4 și 6 cilindri care pot atinge 75-90 cp. Dacă ai în plan să ieși în largul mării sau o mergi cu prietenii la o sesiune de pescuit mai lungă, preferabil este să dotezi PWC-ul cu două motoare outboard. Excursiile de acest gen impun o putere de aproape 400 cp.

Nu în ultimul rând, este important să iei în considerare greutatea cu tot cu echipaj, combustibil și echipamente. Vei înregistra performanțe scăzute în cazul în care nu dispui de un motor îndeajuns de puternic pentru a împinge barca, iar consumul va crește peste normal, putând apărea și defecțiuni la motor.

Ce se întâmplă dacă aleg un motor prea puternic pentru barca mea? Trebuie să vă gândiți serios și la acest aspect dacă nu vreți să pierdeți controlul ambarcațiunii. Totodată, un motor prea greu îți poate scufunda barca pneumatică.

În consecință, preferabil este să optezi pentru un motor de putere cât mai mare încadrat în specificațiile impuse de constructorul bărcii.

Un alt lucru esențial de care trebuie ținut cont când îți iei un motor de barcă îl constituie costurile pieselor de schimb. De-a lungul anilor nu este exclus să fie necesar să schimbi câte ceva la modelul tău de motor. De aceea este bine să aveți acte în regulă: modelul, seria și anul de fabricație sunt date de care vei avea nevoie în caz că vei căuta piese de schimb.

Tag-uri

Aboneaza-te la newsletter !

Fii primul care afla noutatile si ofertele noastre